petek, 5. julij 2013

Othonoi – KrfČetrtek 4.julij – Stik s »turističnim utripom"

Čas je da zapustiva Othonoi in se premakneva na Krf in kasneje še južneje. Še predobro se zavedava, kako hitro bo minil čas.
Ponoči je »maistro« kar dobro vlekel tu v zalivu, proti jutru pa vendarle ponehal in to popolnoma. Nič mi ni jasno. Ta vremenski vzorec ni isti kot včeraj. Tudi zračni pritiski je nižji. Aha, torej se nekaj dogaja. Potrebno bo spremljati razvoj vremena, da ne bo presenečenj.
Do Krfa imava samo cca 35 milj. Tja morava iz več razlogov. Najpomembnejši je, da sva ostala skoraj brez plina, zaradi puščanja pri tesnilu jeklenke. Plin je uhajal v zunanjem prostoru, ki je temu namenjen. Poiskati moram torej opcijo za polnjenje, ali pa kupiti novo manjšo jeklenko s plinom vred. Brez plina ne moreva biti. V naprej slišim odgovore na vprašanje kje lahko polnim jeklenko, v stilu…»problem my friend…« Kupiti moram tudi grško kartico za internet. Napolniti je potrebno zaloge sadja in zelenjave in še kaj.

Izplujeva ob 10:00 in se čudiva…Halo…kaj pa je to danes??? A obstaja tudi Morje brez valov. Prvo uro motorirava, da napolniva akumulator, drugo, da shladiva hladilnik. Med tem je nežno pihnilo iz SE kasneje iz NW, vse jakosti cca 5-6 vozlov. Severozahodnik izkoristiva za dvig špinakerja, ki ga voziva potem do Krfa. 

Proti Krfu


Na vzhodnem delu se Krf zelo približa Albaniji. Ko sva sredi ožine sva od nje oddaljena samo 0,5 milje, kar je manj kot kilometer. Gledava skozi daljnogled. Tudi tam je videti plaža z maso ležalnikov in dežnikov. Seveda pride takoj do skušnjave, da bi zaplul v te vode, a v »Imaray-Adriatic Pilot« berem, da je pri njih potrebno vendarle opraviti kar nekaj birokracije v primeru vstopa v državo. Z en »firbec kofe« vsekakor preveč. Morda kdaj drugič kot del dopusta npr. Zakaj ne? Slišati je polno pozitivnih informacij.

 
Joj kako naju srbi, da bi zaplula v Albanske vode

Sidrava malo po peti popoldan na že znanem mestu, pod trdnjavo, oz. pri klub Naomi. Preveriti grem z masko sidro in  Kseniji kar čez »šnorhelj« razlagam, da je voda tu bistveno toplejša. Končno!
 
Sidrišče pod trdnjavo, neposredno ob centru starega dela mesta Krf

Takoj pristanku greva v mesto. Vse nama je znano, ves čas si govoriva: »Lej, se spomniš…ja tukaj smo pa…aha poglej ipd«…..

 
Ni dvoma, res sva v Grčiji

Sladko vabi...

Večerni utrip v mestu

Kot po navadi imava zelo hitro dosti mestnega vrveža in instant turizma. Privoščiva si en »pita giros«, ga poplakneva z Mythosom in šibava nazaj na barko. To ni za naju.

Ko to pišem sva, kot rečeno na sidru »pod trdnjavo«. Na obali je en »fancy« bufič…krasno se sliši muzika…tista, ki jo jaz tako zelo ljubim…tista »hopa cupa, domba dumba« Na moment imam občutek da mi nekdo »glavo drgne po ribežnu«…. 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Info:  Zanimiva lokacija na Krfu na poziciji 39o 36,646' N ; 19o 55,041' E; to je severno od trdnjave. Zakaj? Ker je tu kar trgovina z navtično opremo. V njej lahko dobiš tudi navtične karte Imary. V bližini so mali obrtniki med njimi tudi možnost za "drejanje". Nedaleč stran urejaš vstopne formalnosti. V bližini je črpalka (oskrba z gorivom s"kanistri").

Ni komentarjev:

Objavite komentar