četrtek, 11. julij 2013

Nemirna noč na sidru...Noč - sreda 10.julij – četrtek 11.julij!

Ne dočakava, da bi se veter umiril, kot sicer v glavnem se. Na barometru že nekaj časa opazujem blažji padec. Če je bilo v preteklih dneh v povprečju 1010 mB, je ta večer 1006 mB. Ups? Benti in te vremenske informacije. Na Jadranu v glavnem obvladam vse variante in jih tudi upoštevam. Tu….«Olympia Radio« sicer oddaja 4x na dan vremenska opozorila in napovedi, tudi v angleškem jeziku, a je slišnost zelo slaba, oz. nerazumljiva. Ko grem na vremenske linke mi govore samo o jakosti vetra, jaz pa bi rad več informacij o dogajanju v zraku, da bi vreme razumel. Padec pritiska na doma na Jadranu razumemo kot približajoče se obdobje juga in temu primerno v naprej načrtujemo pot oz. sidrišča, ali pa kot bližajočo se nevihto…kaj pomeni tu padec 3..4…mB ???

Greva spat, moja postelja »dežurnega« bo kar v salonu. Zaspim, a se čez dobro uro že zbudim .»Orkester« v priponah, veter se je okrepil. Menjal je smer, zdaj pritiska bolj iz zahoda. Ni ga malo. Sidrala sva na globini 13 metrov, spustila 50m verige in dodala še dodatno utež. Redko sidram na taki globini, razmerje 1:4 ni neki optimum…Nekaj časa sem zunaj in opazujem dogajanje, nato se uležem oblečen v salonu. Poskušam zaspati. Poznam še kako dobro ta stanja, skoraj so neopisljiva. Ne veš ali spiš ali bediš, si v sanjah, ali zgolj želiš preusmeriti tok misli. 
 
Sidrava za mini otočkom s cerkvico...menda bi šel sredi noč k maši, če bi pomagalo...

Vem, da nima smisla, da sem zunaj, sidro očitno dobro drži, primerjanje z obalo pove, da sva na istem mestu. Pa vendar….zdaj namerim že 20 vozlov vetra. Težko sem miren…Spet zaspim in spet me zbudi žvižganje vetra, vem da ga je še več kot prej. Nočem ga izmeriti, kolikor ga je ga je, to je sedaj dejstvo. Številčen podatek bo povzročal še večji nemir. Vse vrvi vibrirajo in odajajo zvoke, barka škriplje….in spet padem v spanec, ne vem koliko časa, dolgo vsekakor ne. Čutim kepo v želodcu in suho grlo, v zalivu že kroži ena barka….je sidro popustilo? Ležim na hrbtu z odprtimi očmi….samo poslušam in  po zvoku ugotavljam dogajanje zunaj….začne se daniti, veter pa še kar nažiga. Veeno je lažje, zdaj bo lažje nadzorovati dogajanje. 

Padem v spanec….spet ena nemirna noč za mano. Že dolgo je ni bilo, vsake toliko pride….ni kaj, sestavni del mornarjevega življenja!

Ni komentarjev:

Objavite komentar